Selecteer een pagina

Complementaire zorg

Complementaire Zorg

Complementaire Zorg betekent letterlijk ‘aanvullende zorg’. Deze zorg is gericht op het herstel en welbevinden van de hulpvrager en komt niet in de plaats van medische zorg. Complementaire zorg gaat uit van het principe dat herstel haalbaar is voor iedereen en dat alle mogelijkheden gebruikt worden om gezondheid op fysiek, sociaal-emotioneel, cognitief en spiritueel gebied te stimuleren. Iedereen krijgt  kans om zelf te beslissen over de wijze waarop dit gebeurd.  

De werkvormen maken gebruik van interactie tussen de 5 natuurgerichte principes Energie, Prikkeloverdracht, Drainage, Voeding en Psyche. Informeer bij uw verzekeraar naar de mogelijkheden voor de vergoeding van de bewegingstherapie. 

Yvonne van Helvoirt 

Ik Yvonne (48), omschrijf mijzelf als een beweeglijk mens en eigenaar van Praktijk Yvonne van Helvoirt. Van jongs af aan geinteresseerd in alles wat te maken heeft met water, sneeuw, bergen en beweging. Zo belandde ik na de  studie in Den Haag om dichtbij zee en zand te wonen.

,Sinds 2008 gestart als bewegingsagoog met specialisaties (stoel)yoga als zelfstandige en inmiddels uitgegroeid tot Lichaamsgericht Psychotherapeut in erkende praktijk. Omdat lichaamsgericht psychotherapeut een hele mond vol is hanteer ik liever de term bewegingstherapeut. Als bewegingstherapeut zet ik verschillende bewegingsvormen in om gedragsveranderingen te realiseren. Het doel is om de lichaamsbeleving te integreren in de behandelingen en zo goed mogelijk af te stemmen op de client. Het voordeel van bewegen is dat je niet perse hoeft te praten om te vertellen wat er aan de hand is.  Door middel van beweging, en dat kan een kleine beweging of een spel zijn, leer jij woorden te geven aan je emoties of gedachtes. Zodoende laat ik jou vertellen wat er aan de hand is en daarop wordt het behandelplan samengesteld. Voor volwassenen die wat makkelijker uit hun woorden kunnen komen blijkt een gesprek, adem- en ontspanningsmethoden of massage soms voldoende om weer even terug “in het lijf te komen” en de spanning te reguleren. 

Om op de hoogte te blijven van hedendaagse ontwikkelingen volg ik regelmatig bijscholingen,  geef workshops op congressen en werk mee aan projecten om complementaire zorg te stimuleren en actief te blijven leren in het werkveld. Inmiddels ben ik al vele jaren als stoelyoga specialist actief en geef trainingen zoals de door mijzelf ontwikkelde en erkende bijscholing Stoelyoga Masterclass. Dit is een docenten training voor yoga- en vakdocenten. Al enkele jaren ben ik actief als Accessible Yoga docent en ambassadeur om aangepaste yoga te geven aan iedereen ongeacht hun aandoening of achtergrond.   

Tevens wordt ik benaderd voor deelbehandelingen door zorginstellingen (welzijn, GGZ) met andere behandelaren in het werkveld. Als onderdeel van multidisciplinair teams is het vaak makkelijker om integrale zorg te bieden aan kinderen, ouderen, mensen met een verstandelijke en/of meervoudige psychosomatische aandoeningen met de familie en directe verzorgers.  

Volg mij op Social Media:

Hoe klanten mij ervaren

Yvonne biedt meer dan alleen stoelyoga, haar kennis van lichaamsprocessen draagt ze over op een begrijpelijke manier en met humor. Yvonne benoemt het gewoon bij de naam en dat is niet zweverig of zielig waardoor het makkelijker wordt om al die veranderingen te accepteren. 

Daardoor is het makkelijker om houdingen te onthouden en thuis zelf te starten met oefenen. Deze sessies helpen mij om even met mijn lichaam actief te zijn en mijn hoofd leeg te maken. Yvonne laat je die energie ervaren en je gaat ontspannen weer naar huis.

Nel (79 jaar)

client

Ik ben altijd heel actief geweest en ga nog steeds graag kitesurfen. Het is voor mij moeilijk stilzitten en mijn rug is wel redelijk versleten dus ik moet rusten. Ik had enorme weerstand tegen de stoel. Het duurde even voordat ik begreep wat je op de stoel allemaal kunt bereiken om je lichaam tot rust te laten komen, kracht op te bouwen, de coordinatie te verbeteren én de balans weer te vinden tussen lichaam en geest.
Tony Howard (70 jaar )

client

Wil jij meer bewegingsvrijheid?

Jij bent niet je aandoening.

Praktijkinformatie

 

Praktijk Yvonne van Helvoirt is niet gebonden aan een plek en geeft de sessies op verschillende locaties in Den Haag en omgeving.

Voor een individuele sessie kom ik ook bij u thuis.