Hoe laat jij je innerlijke kracht weer stromen?

Wil je wel vooruit, maar houdt je lichaam je letterlijk tegen? Heb je te maken met beperkingen en heb je daar mentaal last van? Voel je je daardoor down en onzeker? En heb je het idee dat je omgeving niet ziet hoe je je echt voelt? Met bewegingstherapie pakken we jouw klachten bij de kern aan, waardoor je weer bewegingsruimte en bewegingsvrijheid voelt. 

werkwijze

Lekker in je vel door beweging

Klachten zoals somberheid, angst, prikkelbaarheid, onzekerheid tegenover anderen, spanningen, eetproblemen of burn-out hebben ook een lichamelijke kant. Daarom richt een bewegingstherapeut zich met name op wat uw lichaam aangeeft: lichamelijke spanningen, lichaamstaal, lichaamshouding, uw manier van bewegen, ademhaling en lichaamsbeleving.

 Het doel van bewegingstherapie is het ervaren van je bewegingsruimte door meer bewust te worden van je lichaam en de veranderingenWe gaan letterlijk vanuit de buitenwereld naar binnen en van je binnenwereld naar buiten om beter te voelen wat het met je doet. Door middel van beweging leer je, hoe groot of klein de beweging ook is, hoe je makkelijker tussen deze processen kunt schakelen en te beïnvloeden.    

  

We doen het samen!

De bewegingstherapeut maakt gebruik van sport, (innerlijke) krachttraining en beweegvormen vormen in water en op het droge. Lichaamsgerichte methoden zoals (stoel) yoga, adem- en ontspanningstechnieken worden gecombineerd met psychosociale therapie op basis van de 5 natuurgerichte principes. Op die manier wordt op een integrale wijze gekeken naar de behandeling die  het best bij u past. 

doende leert u lichaamssignalen, gevoelens en gedragspatronen te herkennen en te begrijpen. Dit helpt vervolgens om uw klachten en problemen anders te benaderen. De bewegingstherapie en ontspanningsmethoden die Yvonne uitdraagt zijn een unieke benadering van Hathayoga, desgewenst met behulp van de stoel, adem en ontspanningsmethoden (AOT, Dr Dixhoorn) die al eeuwen beproeft zijn. Bewegingsagogie bestaat uit het ondersteunen en informeren van de clienten tijdens hun proces.  

Samen met jou kijk ik hoe we de balans kunnen vinden tussen lichaam en geest, hart en ziel zodat je meer ontspannen de deur uit gaat. Wil jij graag meer bewegingsruimte, balans, (innerlijke) kracht en ontspanning ervaren? 

Van buiten naar binnen en van binnen naar buiten

Intern zien we die wisselwerking ook: we worden vaak afgeleid door wat er buiten ons gebeurd en kijken daarna pas naar binnen; wat het intern met je doet. Het proces wat zich daar afspeelt is een belangrijke graadmeter hoe we ons extern laten zien: je lichaam reageert op wat er intern plaatsvindt en andersom. De wisselwerking tussen deze processen zijn een belangrijke graadmeter om veilig en gezond te voelen en te blijven. 

We gaan letterlijk van buiten naar binnen en van binnen naar buiten om beter te voelen wat het intern en extern met onszelf doet. Door middel van beweging leer je hoe je makkelijker tussen deze processen kunt schakelen.    

Alle bewegingsvormen die ik al gebruikte in de praktijk worden aangevuld, geïntegreerd en afgestemd op de client tijdens het kennismakingsconsult.  

Hoe werkt een traject?

U heeft eerst een intakegesprek met Yvonne, de bewegingstherapeute. Tijdens de intake onderzoekt de bewegingstherapeut de aard en oorzaak van uw klachten. In combinatie met uw hulpvraag wordt een behandelplan voor u gemaakt. Dit plan kan in overleg met u gedurende uw behandeling veranderen.

De bewegingstherapeut maakt gebruik van bewegingsvormen en lichaamsgerichte methoden zoals (stoel) yoga, adem- en ontspanningstechnieken op basis van de 5 natuurgerichte principes

Al doende leert u lichaamssignalen, gevoelens en gedragspatronen te herkennen en te begrijpen. Dit helpt vervolgens om uw klachten en problemen anders te benaderen. 

Uw therapie kan bestaan uit:

  • Actief en passief leren omgaan met spanning en ontlading.
  • Activerende sportieve therapie voor mensen met depressieve klachten.
  • Leren omgaan met agressie en impulsen,
  • Leren herkennen en beter hanteren van stress,
  • Beter leren angsten te hanteren,
  • Omgaan met grenzen en lichaamssignalen,
  • Leren hanteren van eigen krachtige kanten in de omgang met anderen,
  • Uitzoeken wat er nu eigenlijk steeds misgaat.​

Doel & Werkwijze

Het doel van bewegingstherapie is het verminderen of wegnemen van uw klachten door er op een lichamelijk actieve manier aan te werken. Je leert probleemsituaties anders te benaderen en beperkingen aanpassen en waar mogelijk accepteren dat het soms irritaties oplevert.  Je wordt meer bewust van je eigen gedachten en gevoelens, je sterke kanten en waar je moeite voor moet doenDaarnaast kun je tijdens de bewegingstherapie oefenen met nieuw gedrag wat meer bij de nieuwe situatie past.  

Een consult duurt meestal 90 minuten. Indien gewenst, kun je ook een consult van 60 minuten boeken. De prijs hiervoor is €75.

Hoe klein je bewegingsruimte ook is, je hoeft niet sportief te zijn om meer bewegingsvrijheid te ervaren. Je gaat op zoek naar je eigen balans door inspanning en ontspanning af te wisselen.

Hoe laat jij je innerlijke kracht weer stromen?

Voor wie is Bewegingstherapie geschikt? 

Voor iedereen die beweging wil inzetten om zijn of haar bewegingsruimte te veranderen, bewegingsruimte te verbeteren en het welzijn wil vergroten.  Je hoeft geen doorverwijzing te hebben van een arts of andere behandelaar al is het voor uw gezondheid soms wel makkelijker als je gegevens deelt over eerdere behandeling zodat we de therapie daarop kunnen aansluiten. 

Je maakt afspraken met de bewegingstherapeut over hoe vaak je voor behandeling komt. Ook spreek ie af na hoeveel keer je samen terugkijkt op de afgelopen behandelperiode. Daarbij bespreek je de vorderingen van de bewegingstherapie. De therapeut rapporteert en overlegt indien gewenst met uw (andere) behandelaar(s) over de bewegingstherapie.

De manier van werken start met individueel traject en kan leiden tot doorverwijzing en/of uitbreiding van bewegingsactiviteiten binnen een groep of groepstherapie, waarbij juist de omgang met de situatie of de omgang met anderen een grote rol speelt.  

 

 

 

Veelgestelde vragen

Wat is bewegingstherapie?

Bewegingstherapie is een specialistische lichaamsgerichte therapie. Het is een ervaringsgerichte en lichaamsgeoriënteerde therapie, die het bewegen en de lichamelijkheid van de cliënt als uitgangspunt neemt van het therapeutisch proces. Hierbij wordt het creatieve vermogen van de cliënt gestimuleerd, bijvoorbeeld bij het realiseren van aanpassingen om makkelijker om te gaan met de nieuwe situatie. 

Is de praktijk makkelijk bereikbaar?

De praktijk ligt op de begane grond en heeft een eigen ingang. Fiets of rolstoel kunnen binnen de poort geplaatst worden. Er is parkeerruimte in de directe omgeving van de praktijk. Er is een toilet bij de praktijk aanwezig. 

Worden de behandelingen vergoedt?

Ja zeker, wanneer je aanvullend verzekerd bent is het mogelijk om in aanmerking te komen voor vergoeding via je zorgverzekeraar. Informeer vooraf bij je verzekeraar met behulp van de praktijkgegevens

Moet ik sportkleren aan?

Nee dat hoeft niet perse. Het het wel makkelijker als kleding draagt dat makkelijk mee beweegt en niet te strak zit en makkelijk vocht op neemt. Daarover kun je diverse lagen kleding aan doen zoals een fleece vest zodat je kleding makkelijk aan en uit kunt doen. 

Ervaringen van mijn klanten

Zelf vind ik het een hele leuke combinatie van in-en-ontspanning. Het is laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk. De sessies zijn voor alle leeftijden en mate van beweeglijkheid geschikt. De manier van begeleiden spreekt mij erg aan. Zij houd dit strak – maar niet te strak – en met een gevoel voor humor en betrokkenheid. Samen met de fysieke aspecten van het (stoel)yoga, vind ik het ontspannen en geestelijk tot rust komen heel erg prettig. 

Barry Greenstijn

Yvonne geeft de instructies op een gezellige en gastvrije manier en er wordt er veel bereikt in een sessie. Yvonne benoemt het gewoon bij de naam en dat is niet zweverig of zielig maar gewoon recht voor zijn raap. Daardoor is het makkelijker om houdingen te onthouden en thuis zelf te starten met oefenen. Deze sessies helpen mij om even met mijn lichaam actief te zijn en mijn hoofd leeg te maken. Yvonne laat je die energie ervaren en je gaat ontspannen weer naar huis.

Nannie den Hollander

Wil jij je innerlijke kracht weer voelen?