Selecteer een pagina

Relaxatietraining

Wat is Relaxatietraining? 

 

Relaxatietraining is een vorm van therapie die je leert lichamelijk en mentaal tot rust te komen. Daarbij gaat het om verlichting van angst, stress en spierspanning op het moment van de sessie, maar je krijgt ook handvatten mee om in het dagelijks leven toe te passen.

De capaciteit tot zelfheling is één van de uiteindelijke doelen in relaxatietraining, zodat je zelf in staat wordt te ontspannen wanneer nodig of om te gaan met stressvolle situaties. Daarom gebruikt relaxatietraining diverse oefeningen en technieken, zoals bijvoorbeeld yoga ademhalingsoefeningen, lichaamsbeweging, visualisatie en meditatie.  Meer over de verschillende ontspanningstechnieken in de praktijk 

Mijn Relaxatietraining richt zich op het verlichten van spanningsgerelateerde klachten. Omdat de stress aan de basis ligt van heel wat mentale en lichamelijke problemen, heeft relaxatietherapie bij heel wat klachten positieve effecten.Daarnaast werken we samen aan een gezonde ademhaling, lichaamshouding en lichaamsbewustzijn en leer je op een constructieve manier om te gaan met je gedachten (vb bij piekeren of negatief denken).

Relaxatietraining: wanneer en waarom

Relaxatietraining wordt ingezet bij diverse lichamelijke problemen, zoals bijvoorbeeld spierspanning, hyperventilatie, vermoeidheid, maag –en darmklachten, hartkloppingen of eetproblemen. Net zo goed is relaxatietraining geschikt om mentale problemen aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan angst of paniekaanvallen, faalangst, PTSS (na trauma’s), agressiebeheersing, of slaapproblemen. Relaxatietherapie is bovendien ook een goede hulp zijn bij de voorbereiding of het herstel van een operatie.

Adem Ontspanningsmethoden

Bij relaxatietraining geef ik jou bewustwording en ontspanningsoefeningen. De bedoeling is steeds om de geest en het lichaam tot rust en in balans te brengen en te leren hoe gezond om te gaan met spanning. In de praktijk is relaxatietraining een combinatie die elementen bevat uit verschillende methoden:

Met yoga, adem en ontspanningsmethoden zoals meditatie, visualisatie, mindfulness en (energetische) massage is het mogelijk om je bewegingsruimte te vergroten.  Als je het idee hebt dat je fysiek en mentaal totaal geen ruimte meer hebt om in beweging te komen, dan gaan we kijken naar de mogelijkheden die er wel zijn. Yvonne is gespecialiseerd in aangepaste yoga met de stoel en geeft erkende trainingen aan yoga en vaktherapeuten.  

Wil je letterlijk en figuurlijk weer lucht door ademtherapie of is meditatie de manier voor jou om weer in contact te komen met je eigen lichaam?