Selecteer een pagina

MOVEMENT IS THE SONG OF THE BODY

Vanda Scaravelli – 

Hoe vind jij balans met lichaamsgerichte psychotherapie? 

Om voorbij de blokkades in beweging te komen is soms meer nodig dan woorden, als je tenminste weet hoe je er woorden aan moet geven. Soms geeft het onderbewuste signalen aan ons lichaam en is alleen voelbaar door pijn of klachten, we willen die blokkades graag verminderen of wegnemen. Als er meer nodig is om jou lichaam te laten praten dan is deze integrale therapievorm een hele mooie oplossing om je verder te helpen in jou proces

Tijdens de intake doen we samen de beweegscan om te zien hoe jij beweegt. Neem contact op of lees verder wat ik voor jou of je gezin kan betekenen. 

 Bewegen van binnenuit

Als mens worden we vaak afgeleid door wat er met het lichaam, aan de buitenkant met ons gebeurd en kijken daarna pas naar binnen, wat het intern met je doet.

Het proces wat zich daar afspeelt is een belangrijke graadmeter hoe we ons extern laten zien: je lichaam reageert op wat er intern plaatsvindt en andersom. De wisselwerking tussen deze processen zijn een belangrijke graadmeter om veilig en gezond te voelen en te blijven. 

We gaan letterlijk van buiten naar binnen en van binnen naar buiten om te voelen wat die wisselwerking met onszelf doet. Door middel van (adem) beweging leer je hoe je makkelijker tussen deze processen kunt schakelen.

Alle bewegingsvormen in de praktijk worden aangevuld, geïntegreerd en afgestemd op de client tijdens het kennismakingsconsult.  

We doen het samen!

Als lichaamsgericht psychotherapeut maak ik gebruik van spel en beweegvormen, (innerlijke) krachttraining en gericht op herstel. Inmiddels ben ik gespecialiseerd in aangepast bewegen met lichaamsgerichte methoden  zoals adem- en ontspanningstechnieken (AOT Dixhoorn), Stoelyoga en Accessible Yoga.  Ter ondersteuning van het sociaal-emotionele  proces is psyche – educatie vanzelfsprekend onderdeel van het herstel om lichaam en geest met elkaar te verbinden. 

Al doende leer je lichaamssignalen, gevoelens en gedragspatronen te herkennen en te begrijpen. Dit helpt vervolgens om uw klachten en problemen anders te benaderen. Met mijn vaktherapeutische benadering kijk ik niet alleen naar je fysieke houding en gezondheid. Je sociaal-emotionele, cognitieve en vaak ook medische achtergrond geven mij een totaalbeeld van jou als mens. Spel en bewegen geven je kans om je gevoel onder woorden te brengen en te ervaren, voelen en ontdekken hoe het anders kan. Samen met jou kijk ik hoe we de balans kunnen vinden tussen lichaam en geest, hart en ziel zodat je meer ontspannen de deur uit gaat. 

 

 

Je hoeft geen sportieveling te zijn voor deze therapie. Door middel van ademen en met aandacht voor de oefening leer je, zelfs met de kleinste bewegingsruimte, hoe je makkelijker kunt schakelen tussen mentale en fysieke reacties en hoe dit te beïnvloeden”     

 

Hoe werkt een traject?

Eerst start je met een intakegesprek. Tijdens de intake onderzoekt de therapeut de aard en oorzaak van je klachten en doelen. In combinatie met uw hulpvraag wordt een behandelplan voor u gemaakt. Dit plan kan in overleg met u gedurende uw behandeling veranderen.

Yvonne maakt gebruik van bewegingsvormen en lichaamsgerichte methoden zoals (water) sport, fitness/boxen, (stoel) yoga, adem- en ontspanningstechnieken op basis van de 5 natuurgerichte principes.

Lichaamsgerichte Psychotherapie kan afhankelijk van de persoonlijke doelen de volgende onderdelen bevatten:

 

  • Actief en passief leren omgaan met spanning en ontlading.
  • Activerende sportieve therapie voor mensen met depressieve klachten.
  • Leren omgaan met agressie en impulsen,
  • Leren herkennen en beter hanteren van stress,
  • Beter leren angsten te hanteren,
  • Omgaan met grenzen en lichaamssignalen,
  • Leren hanteren van eigen krachtige kanten in de omgang met anderen,
  • Uitzoeken wat er nu eigenlijk steeds misgaat.​
Praktijk Yvonne van Helvoirt

Vaktherapeutische benadering

 Het doel van de lichaamsgerichte psychotherapie  is dat je leert probleemsituaties anders te benaderen en beperkingen aanpassen of waar mogelijk accepteren. Je wordt zowel verbaal als non-verbaal meer bewust van je eigen gedachten en gevoelens, je sterke kanten of waar je moeite voor moet doenDaarnaast kun je tijdens de therapie oefenen met nieuw gedrag wat meer bij de nieuwe situatie past.  

Vergoedingen

Yvonne is gecertificeerd therapeut bij de BATC (Beroepen & Belangen Associatie voor  Therapeuten & Consumenten) met BR- 02707 | AGB Zorgverlenerscode: 90104648 | AGB Praktijk code: 90063937 

De behandelingen van een BATC Therapeut worden vaak geheel of gedeeltelijk vergoed uit de aanvullende verzekering. Ik verwijs je graag door naar de website www.batc.nl voor meer informatie over de complementaire werkwijze die gehanteerd wordt. Wanneer je contact opneemt met de zorgverzekeraar, vermeld dan bovenstaande Praktijk en Zorgcodes en dat het gaat om een behandeling complementaire zorg door een therapeut aangesloten bij de BATC, die tevens op Menzis / Anderzorg / 2018 – lijst staat. Beroepsvereniging BATC is via zorgwijzer bekend vanwege zijn therapeuten voor de complementaire zorg. Via het Register ben ik erkend als sociaal agoog en volg regelmatig bijscholingen en intervisie om mijn kennis up-to-date te houden. 

Veelgestelde vragen

Wat is Lichaamsgerichte Psychotherapie

Lichaamsgerichte therapie is een  vaktherapie die het bewegen en de lichamelijkheid van de cliënt als uitgangspunt neemt van het therapeutisch proces. Hierbij wordt het creatieve vermogen van de cliënt gestimuleerd, bijvoorbeeld bij het realiseren van aanpassingen om makkelijker om te gaan met de nieuwe situatie. 

 

Is de praktijk makkelijk bereikbaar?
De praktijk ligt op de begane grond en heeft een eigen ingang. Fiets of rolstoel kunnen binnen de poort geplaatst worden. Er is parkeerruimte in de directe omgeving van de praktijk. Er is een toilet bij de praktijk aanwezig.
Worden de behandelingen vergoed?
Ja zeker, wanneer je aanvullend verzekerd bent is het mogelijk om in aanmerking te komen voor vergoeding via je zorgverzekeraar. Informeer vooraf bij je verzekeraar met behulp van de praktijkgegevens.
Moet ik sportkleren aan?
Nee dat hoeft niet perse. Het het wel makkelijker als kleding draagt dat makkelijk mee beweegt en niet te strak zit en makkelijk vocht op neemt. Daarover kun je diverse lagen kleding aan doen zoals een fleece vest zodat je kleding makkelijk aan en uit kunt doen.

Hoe andere vrouwen mijn lichaamsgerichte therapie ervaren:

De sessies zijn een combinatie van in-en-ontspanning. Het is laagdrempelig en voor alle leeftijden en mate van beweeglijkheid geschikt. 

Berry

Yvonne is duidelijk met haar uitleg waardoor het makkelijk is om houdingen te onthouden en thuis zelf te starten met oefenen.

Tineke

Hoe klein je bewegingsruimte ook is, je hoeft niet sportief te zijn om meer bewegingsvrijheid te ervaren. Je gaat op zoek naar je eigen balans door body en mind te verbinden.

Hoe laat jij je innerlijke kracht weer stromen?

Voor wie is Lichaamsgerichte psychotherapie geschikt? 

Voor volwassenen en kinderen die spel en (adem) beweging willen inzetten en zijn of haar gedragspatronen te veranderen, bewegingsruimte te verbeteren en het welzijn wil vergroten.  Je hoeft geen doorverwijzing te hebben van een arts of andere behandelaar al is het voor uw gezondheid soms wel makkelijker als je gegevens deelt over eerdere behandeling zodat we de therapie daarop kunnen aansluiten. 

De manier van werken start met individueel traject en kan leiden tot doorverwijzing en/of uitbreiding van bewegingsactiviteiten binnen een groep of groepstherapie, waarbij juist de omgang met de situatie of de omgang met anderen een grote rol speelt.