Mijn praktijk is OPEN,

er wordt gewerkt volgens

de RIVM voorschriften 

Hoe vind jij balans met lichaamsgerichte psychotherapie? 

Om voorbij de blokkades in beweging te komen is soms meer nodig dan woorden, als je tenminste weet hoe je er woorden aan moet geven. Soms geeft het onderbewuste signalen aan ons lichaam en is alleen voelbaar door pijn of klachten, we willen die blokkades graag verminderen of wegnemen. Als er meer nodig is om jou lichaam te laten praten dan is deze integrale therapievorm een hele mooie oplossing om je verder te helpen in jou proces. 

Je leert probleemsituaties anders te benaderen en beperkingen aanpassen en waar mogelijk accepteren dat het soms irritaties oplevert.  Je wordt meer bewust van je eigen gedachten en gevoelens, je sterke kanten en waar je moeite voor moet doenDaarnaast kun je tijdens de lichaamsgerichte psychotherapie oefenen, ervaren en ontdekken hoe je nieuwe gedragspatronen eigen kunt maken.  

Lekker in je vel door beweging

Bij Lichaamsgerichte Psychotherapie gaat men ervan uit dat lichaam en geest, onlosmakelijk met elkaar in verbinding staan. Bij deze vorm van  psychotherapie wordt het lichaam gebruikt als instrument om bij emoties te komen en/of problemen op te lossen. In onze taal kennen wij vele uitdrukkingen die erop wijzen dat onze gevoelens hun weerslag hebben op ons lichaam: iets ligt zwaar op je maag, je loopt op je tenen of je hoofd loopt over. 

Door vervelende ervaringen kan je lichaam verkrampen en lichamelijke blokkades opwerpen. Bijvoorbeeld in de vorm van (spier)pijn, stressklachten en uiteindelijk zelfs chronische klachten. Door intensief te ademen, te bewegen en aandacht te geven aan je klachten, activeer je je lichaam. Dit kan confronterend zijn, maar ook bevrijdend. Ik leer je deze klachten anders te benaderen, om beter te ontspannen en je wordt daardoor vitaler en meer opgewekt.

In mijn eigen praktijkruimte werk ik exclusief met vrouwen en kinderen . Als vrouw, moeder, vriendin, (ex) partner en als ondernemer heb ik, net als vele vrouwen een aantal rollen te vervullen waardoor ik makkelijk aansluiting heb. Daarnaast ben ik als ervaringsdeskundige bekend met problematieken rondom slechthorendheid (incl. basiskennis van Nederlandse Gebarentaal) om de communicatie te bevorderen.

Spel in therapie met kinderen is voor kinderen en pubers. Momenteel zijn er geen wachtlijsten. Voor lichaamsgerichte speltherapie gelden gereduceerde tarieven. Informeer via info@yvonnevanhelvoirt.nl

 

We doen het samen!

Als lichaamsgericht psychotherapeut maak ik gebruik van spel en beweegvormen, (innerlijke) krachttraining en gericht op herstel. Inmiddels ben ik gespecialiseerd in aangepast bewegen met lichaamsgerichte methoden  zoals adem- en ontspanningstechnieken (AOT Dixhoorn), Stoelyoga en Accessible Yoga.  Ter ondersteuning van het sociaal-emotionele  proces is psyche – educatie vanzelfsprekend onderdeel van het herstel om lichaam en geest met elkaar te verbinden. 

 

Al doende leer je lichaamssignalen, gevoelens en gedragspatronen te herkennen en te begrijpen. Dit helpt vervolgens om uw klachten en problemen anders te benaderen. Met mijn vaktherapeutische benadering kijk ik niet alleen naar je fysieke houding en gezondheid. Je sociaal-emotionele, cognitieve en vaak ook medische achtergrond geven mij een totaalbeeld van jou als mens. Spel en bewegen geven je kans om je gevoel onder woorden te brengen en te ervaren, voelen en ontdekken hoe het anders kan. Samen met jou kijk ik hoe we de balans kunnen vinden tussen lichaam en geest, hart en ziel zodat je meer ontspannen de deur uit gaat. 

 

 

Over mij

Yvonne van Helvoirt (48 jr). “De meeste mensen beschrijven mij als sportief en ondernemend. In 2000 landde ik in Den Haag voor werk en watersport nadat ik al aardig wat continenten bezocht had, bergen bedwongen had en mijn plek vond achter de Haagse duinen.

Mijn levensmissie heb ik gevonden in mijn werk als lichaamsgericht psychotherapeut na jarenlang de route als bewegingsagoog (HBO) bewandeld te hebben. Als  zelfstandige startte ik in 2010 met het geven van cursussen aan ouder-kindgroepen en volwassenen. Daarvoor was ik actief met bewegingsstimulering voor groepen volwassenen met LVB en Korsakov, waarbij de deelnemers deels afhankelijk waren van een aangepast programma. Daar is het zaadje van het integrale ondernemerschap geplant. De verbinding tussen lichaam en geest is kenmerkend voor de holistische benadering in mijn praktijk.

Stoelyoga en bewegingsagogie is mijn ingang voor bewegingsprojecten met verschillende doelgroepen bij GZ instellingen. zorg en welzijn. De erkende docenten bijscholing Stoelyoga Masterclass™, het ontwikkelen van trainingen en de individuele trajecten zijn onderdeel van Praktijk Yvonne van Helvoirt”.

 Bewegen van binnenuit

Als mens worden we vaak afgeleid door wat er met het lichaam, aan de buitenkant met ons gebeurd en kijken daarna pas naar binnen, wat het intern met je doet.

Het proces wat zich daar afspeelt is een belangrijke graadmeter hoe we ons extern laten zien: je lichaam reageert op wat er intern plaatsvindt en andersom. De wisselwerking tussen deze processen zijn een belangrijke graadmeter om veilig en gezond te voelen en te blijven. 

We gaan letterlijk van buiten naar binnen en van binnen naar buiten om te voelen wat die wisselwerking met onszelf doet. Door middel van (adem) beweging leer je hoe je makkelijker tussen deze processen kunt schakelen.

Alle bewegingsvormen in de praktijk worden aangevuld, geïntegreerd en afgestemd op de client tijdens het kennismakingsconsult.  

Je hoeft geen sportieveling te zijn voor deze therapievorm. Door middel van ademen en met aandacht voor de oefening leer je, zelfs met de kleinste bewegingsruimte, hoe je makkelijker kunt schakelen tussen mentale en fysieke reacties en hoe dit te beïnvloeden.     

 

Hoe werkt een traject?

Eerst start je met een intakegesprek. Tijdens de intake onderzoekt de therapeut de aard en oorzaak van je klachten en doelen. In combinatie met uw hulpvraag wordt een behandelplan voor u gemaakt. Dit plan kan in overleg met u gedurende uw behandeling veranderen.

Yvonne maakt gebruik van bewegingsvormen en lichaamsgerichte methoden zoals (water) sport, fitness/boxen, (stoel) yoga, adem- en ontspanningstechnieken op basis van de 5 natuurgerichte principes.

Lichaamsgerichte Psychotherapie kan afhankelijk van de persoonlijke doelen de volgende onderdelen bevatten:

 

  • Actief en passief leren omgaan met spanning en ontlading.
  • Activerende sportieve therapie voor mensen met depressieve klachten.
  • Leren omgaan met agressie en impulsen,
  • Leren herkennen en beter hanteren van stress,
  • Beter leren angsten te hanteren,
  • Omgaan met grenzen en lichaamssignalen,
  • Leren hanteren van eigen krachtige kanten in de omgang met anderen,
  • Uitzoeken wat er nu eigenlijk steeds misgaat.​
Praktijk Yvonne van Helvoirt

Vaktherapeutische benadering

 Het doel van de lichaamsgerichte psychotherapie  is dat je leert probleemsituaties anders te benaderen en beperkingen aanpassen of waar mogelijk accepteren. Je wordt zowel verbaal als non-verbaal meer bewust van je eigen gedachten en gevoelens, je sterke kanten of waar je moeite voor moet doenDaarnaast kun je tijdens de therapie oefenen met nieuw gedrag wat meer bij de nieuwe situatie past.  

Vergoedingen

Yvonne is gecertificeerd therapeut bij de BATC (Beroepen & Belangen Associatie voor  Therapeuten & Consumenten) met BR- 02707 | AGB Zorgverlenerscode: 90104648 | AGB Praktijk code: 90063937 

De behandelingen van een BATC Therapeut worden vaak geheel of gedeeltelijk vergoed uit de aanvullende verzekering. Ik verwijs je graag door naar de website www.batc.nl voor meer informatie over de complementaire werkwijze die gehanteerd wordt. Wanneer je contact opneemt met de zorgverzekeraar, vermeld dan bovenstaande Praktijk en Zorgcodes en dat het gaat om een behandeling complementaire zorg door een therapeut aangesloten bij de BATC, die tevens op Menzis / Anderzorg / 2018 – lijst staat. Beroepsvereniging BATC is via zorgwijzer bekend vanwege zijn therapeuten voor de complementaire zorg. Via het Register ben ik erkend als sociaal agoog en volg regelmatig bijscholingen en intervisie om mijn kennis up-to-date te houden. 

Veelgestelde vragen

Wat is Lichaamsgerichte Psychotherapie

Lichaamsgerichte therapie is een  vaktherapie die het bewegen en de lichamelijkheid van de cliënt als uitgangspunt neemt van het therapeutisch proces. Hierbij wordt het creatieve vermogen van de cliënt gestimuleerd, bijvoorbeeld bij het realiseren van aanpassingen om makkelijker om te gaan met de nieuwe situatie. 

 

Is de praktijk makkelijk bereikbaar?
De praktijk ligt op de begane grond en heeft een eigen ingang. Fiets of rolstoel kunnen binnen de poort geplaatst worden. Er is parkeerruimte in de directe omgeving van de praktijk. Er is een toilet bij de praktijk aanwezig.
Worden de behandelingen vergoed?
Ja zeker, wanneer je aanvullend verzekerd bent is het mogelijk om in aanmerking te komen voor vergoeding via je zorgverzekeraar. Informeer vooraf bij je verzekeraar met behulp van de praktijkgegevens.
Moet ik sportkleren aan?
Nee dat hoeft niet perse. Het het wel makkelijker als kleding draagt dat makkelijk mee beweegt en niet te strak zit en makkelijk vocht op neemt. Daarover kun je diverse lagen kleding aan doen zoals een fleece vest zodat je kleding makkelijk aan en uit kunt doen.

Hoe andere vrouwen mijn lichaamsgerichte therapie ervaren:

De sessies zijn een combinatie van in-en-ontspanning. Het is laagdrempelig en voor alle leeftijden en mate van beweeglijkheid geschikt.

Samen met de fysieke aspecten van het (stoel)yoga, vind ik het ontspannen en geestelijk tot rust komen heel erg prettig. 

Berry

Yvonne is duidelijk met haar uitleg waardoor het makkelijk is om houdingen te onthouden en thuis zelf te starten met oefenen.

Deze sessies helpen mij om even met mijn lichaam actief te zijn en mijn hoofd leeg te maken. Yvonne laat je die energie ervaren en je gaat ontspannen weer naar huis.

Tineke

Hoe klein je bewegingsruimte ook is, je hoeft niet sportief te zijn om meer bewegingsvrijheid te ervaren. Je gaat op zoek naar je eigen balans door body en mind te verbinden.

Hoe laat jij je innerlijke kracht weer stromen?

Voor wie is Lichaamsgerichte psychotherapie geschikt? 

Voor volwassenen en kinderen die spel en (adem) beweging willen inzetten en zijn of haar gedragspatronen te veranderen, bewegingsruimte te verbeteren en het welzijn wil vergroten.  Je hoeft geen doorverwijzing te hebben van een arts of andere behandelaar al is het voor uw gezondheid soms wel makkelijker als je gegevens deelt over eerdere behandeling zodat we de therapie daarop kunnen aansluiten. 

De manier van werken start met individueel traject en kan leiden tot doorverwijzing en/of uitbreiding van bewegingsactiviteiten binnen een groep of groepstherapie, waarbij juist de omgang met de situatie of de omgang met anderen een grote rol speelt.

Wil jij je innerlijke kracht weer voelen?